Typické jídlo
Tvoří ji vlastně kuchyně chodská, šumavská a pošumavská i měšťanská. Tradici tu mají vepřové maso upravované na nejrůznější způsoby, moučná jídla i pokrmy z brambor. Pivo se používá při přípravě pokrmů jako koření, nejčastěji do omáček. Zkuste třeba plzeňský guláš. K vepřové pečeni se připravuje zcela mimořádné množství druhů knedlíků. Kdysi dávno se jich tu připravovalo na 40 různých druhů, z nichž dodnes můžete ochutnat například ubrouskové, špekové či sklářské. Zelí k pečeni se tu nejčastěji připravuje z místního vyhlášeného křimického kysaného zelí. Typická jsou dále různá kynutá těsta z brambor, na Plzeňsku jsou specialitou kynuté bramboráky, zde se jim říká toč. Trvalou oblibu mají i vyhlášení šumavští pstruzi. Zapomenout bychom neměli na sladkou tečku: ovocné knedlíky či jablečný závin.
Např:
- Plzeňský guláš (viz obrázek)
- Kynutý bramborák
- Špekové knedlíky
Více informací najdete zde.